Wednesday, April 19, 2006

 
Date:
Sun, 16 Apr 2006 14:59:41 +0800
From:
"Afandi Yussof" Add to Address Book Add Mobile Alert
Subject:
assalamualaikum
To:
proteshargaminyak@yahoo.com

Dr Hatta,

Pertama sekali ana ucap tahniah di atas usaha2 yang telah, sedang & akan dijalankan bagi memprotes kenaikan barga minyak oleh UMNO/BN.

Keduanya ana memang memantau isu ini sejak kenaikan tahun lepas. Penjelasan oleh NEAC - UPEN ternyata suatu pembohongan besar ketika itu dan hasilnya mereka tidak dapat membuat penjelasan tentang kenaikan 30 sen. Kalau dulu mereka claim subsidi kerajaan 24 sen untuk setiap liter, jadi berapa subsidi sekarang? Mana mereka dapat harga sebenar sekarang 246 sen seliter untuk petrol, Rm44.94 sen untuk setong gas 14kg ? Jika betul, berapa pulak kos sebenar? Rakyat bukan semua bodoh tak boleh kira untung rugi.

Kita tidak akan bersetuju dengan kenaikan ini selagi masih ada minyak mentah negara yang boleh memenuhi keperluan rakyat. Kerana sekiranya kita mengimpot 100% minyak mentah sekalipun, Petronas seluruhnya masih belum rugi, mereka masih ada hasil dari carigali di 31 negara lain.

Infrastruktur awam tanggungjawab kerajaan, bukan rakyat. Kerajaan tiada hak untuk meminta dari rakyat khusus untuk kemudahan awam. Melainkan dana dan aset negara telah habis terus.

Bagi ana subsidi minyak sebenarnya memang tak wujud dan sengaja diada-adakan oleh UMNO/BN bagi menagih simpati rakyat. Sekiranya benar maka kerajaan mesti buktikan dokumen pembayaran kepada Petronas, kononnya Rm12b setahun.

Kenyataan Pak Lah bahawa minyak kita akan habis pada 2010 adalah juga pembohongan besar dan kenyataan itu akan memberi kesan kepada proton. Sekarang stock kereta proton bersepah di sana-sini. Kuasa beli rakyat telah menjunam akibat gertakan PM bahawa minyak diimport
sepenuhnya tahun 2010. Apa ertinya harga kereta turun 2-3 ribu jika puluhan ribu terpaksa rakyat belanjakan untuk isi minyak kereta.

Sebenarnya banyak fakta2 di internet tentang harga minyak yang boleh kita olah untuk diberi penerangan kepada rakyat.

Untuk makluman Dr Hatta, harga petrol di Qatar sekarang ialah 84 sen (80 dirham) shj seliter. (lebih murah dari air minuman 1.5Liter di negara kita). Untuk makluman juga, Tapis Crude dari Terengganu adalah yg termahal di dunia, dan Dubai crude yang Petronas import adalah yg termurah di dunia. Beza harga keduanya boleh rujuk report IEA yang ana sertakan.

Kita tunggu dan lihat kesannya dalam masa beberapa bulan, kuasa beli rakyat yang menurun sudah pasti menyebabkan hasil cukai jualan kerajaan akan merosot dan jumlah ini mungkin tidak dapat diimbangi dengan rm4.4b kenaikan harga minyak, seterusnya hasil untuk RMK9 akan terjejas. Hutang negara akan terus meningkat, rakyat terus terbeban. Kroni juga yang senang lenang.

Akhirnya bersabarlah, sesungguhnya Allah bersama dengan orang2 yg sabar.

Kalau perlukan maklumat lanjut hubungi ana di nombor2 di bawah.

Sekian dulu.

Afandi YussofTel: 609-8662230Fax: 609-8662231H/p: 019-9152426

Data Penting Dikemaskini pada 22 Mac 2006 Klik DisiniPilih [ Sila Pilih ] Populasi Perangkaan Penting Jangka Hayat Ketika Lahir Pendapatan Negara / KDNK Imbangan Pembayaran Perdagangan Luar Negeri Eksport Utama Pengeluaran Indeks Pengeluaran Perindustrian Indeks Harga Pengguna Indeks Harga Pengeluar Guna Tenaga Kemaskini pada 28 Februari 2006

Comments: Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?